/

Desnutrició a Corea del Nord

Corea del nord és un país de l’Àsia oriental, que ocupa la meitat septentrional de la península de Corea. Limita al sud amb la República de Corea (Corea del Sud), amb la qual va formar un sol país fins al 1945. A l’est es troba el mar del Japó o el mar de l’Est, al sud l’estret de Corea, que separa la peninsula de Japó, i a l’oest el mar Groc. Limita al nord amb la Xina, i una petita àrea al nord-est, amb Rússia; a l’est està banyada pel mar del Japó i a l’oest pel mar Groc.

La frontera meridional és amb Corea del Sud, amb la qual va formar un sol estat fins al 1948. La capital és Pyongyang, amb més de tres milions d’habitants, i les ciutats més importants  són Hamhung, Chongjin i Namp’o, totes amb més de mig milió d’habitants. Corea del Nord està dirigida per un règim totalitari basat en la ideologia del Juche (subsistència sense haber de dependre d’altres països o estats).

L’economia és socialista, és a dir, la major part d’empreses del país propietat de l’Estat. Hi ha moltes indústries metal·lúrgiques; En l’agricultura destaca el cultiu d’arròs.

Corea del nord es va separar de Corea del Sud durant la guerra de corea que va acabar amb la separació entre els dos estats i la destrucció de centres econòmics més importants del país.

L’escassetat de medicines i aliments ha repercutit diverses vegades a la salut dels Coreans, als drets fonamentals, com la llibertat d’expressió. Diverses fonts internacionals afirmen que hi ha casos de desnutrició, tot i que el govern nord coreà ho nega.

Va seguir aïllada de la resta del món després de les restriccions, suposadament per frenar la COVID-19.

Va fer un llançament d’un míssil de creuer de llarg abast i, a l’octubre, de míssils balístics submarins.

La precària seguretat alimentària nacional es va veure agreujada per les greus inundacions d’agost a la província de Hamgyong del Sud i per les temperatures del mes de juliol extraordinàriament elevades. La malnutrició va continuar sent motiu de preocupació.

Redactor junior

close