/

Addicció als videojocs: un problema pels joves

El consum excessiu d’aquest tipus d’oci provoca l’abandonament d’aficions i altres activitats

Per Guillem Prats, Otger Blacells, Marina i Pol

Els videojocs són una activitat d’oci en la que molta gent decideix passar-hi el seu temps lliure, sigui amb amics o de forma individual.

Jugar a videojocs aporta certs beneficis al nostre cervell, ja que millora la capacitat de resposta, fomenta el treball en equip, estimula la creativitat, l’atenció, la memòria entre d’altres. És cert que amb l’ús correcte tenen molts beneficis, però molts adolescents no aconsegueixen fer-ne un bon ús i de vegades perden el control de la conducta en referència a la durada o a la intensitat del joc. Aquest procés pot conduir a l’addicció i a la pèrdua total sobre els videojocs.

Els adolescents solen tenir moltes addiccions, proporcionades per la pressió social o per la seva pròpia pressió. Cada adolescent té les seves addiccions segons el que li agrada fer com per exemple addicció a les xarxes socials, però les addiccions més freqüents en adolescents són els videojocs i l’alcohol.

El consum excessiu de videojocs deixa uns símptomes que es poden detectar amb claredat. Un d’ells és l’abandonament d’aficions i altres activitats. Aquest és el clar símptoma de l’addicció, el fet de deixar de fer les coses que t’agraden o altres coses que facis sovint. Altres símptomes serien: l’aïllament, l’ansietat al no poder jugar, la depressió i fins i tot un gran cansament, tant a l’hora d’aixecar-se als matins, com a la vida quotidiana. A part dels símptomes, no hem de deixar de banda els factors de risc ja com els problemes psicològics, la dificultat en relacionar-se i la inseguretat en un mateix. Això pot ser molt perjudicial per a la vida en un futur.

Les addiccions als videojocs es poden evitar o prevenir de la següent manera: acordant un horari, programar altres activitats del dia o tenint la consola o l’ordinador a una altra sala que no sigui l’habitació. Acordant un horari és la manera més fàcil de prevenir l’addicció, si et fixes a aquest horari i no en fas cap accepció és molt difícil que t’acabis enganxant. Per altra banda, programant altres activitats tant siguin d’oci com d’obligació el que fas és treure’t temps de joc i fer-lo servir en activitats socials o fora de les consoles. Deixant a una sala a part en la que no passes la majoria del temps que ets a casa, la teva consola o ordinador, pots aconseguir que no se’t faci un vincle entre estar a la teva habitació i haver de jugar. És molt recomanable posar en pràctica algunes d’aquestes coses o la majoria abans d’endinsar-te en el món dels jocs i els videojocs.

Redactors Juniors

, , ,
close